In het tijdperk van digitale innovatie waarin we leven, is de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) voor contentcreatie steeds populairder. Van automatische tekstaanvullingen tot volledig door machines gegenereerde artikelen: de mogelijkheden lijken eindeloos. Maar hoe ziet Google deze ontwikkeling? Worden websites die AI-gegenereerde content gebruiken gestraft door de zoekgigant? In dit artikel gaan we erop in.
Google's standpunt over AI-gegenereerde content
Om te beginnen: Google heeft geen expliciet standpunt dat stelt dat content gegenereerd door AI per se slecht of ongewenst is. Wat Google wel benadrukt, is de waarde van hoogwaardige, relevante en nuttige content voor de eindgebruiker. Als AI-gegenereerde content voldoet aan deze criteria, is er in theorie geen reden waarom het negatief is voor je prestaties in de zoekresultaten.
Mogelijke problemen met AI-gegenereerde content
Toch zijn er wel bepaalde aandachtspunten wanneer je AI-content gebruikt. Allereerst is het belangrijk om goed te kijken of je content van hoge kwaliteit en relevant is. Hoewel AI krachtig is, kan het soms content produceren die niet echt relevant of zinvol is voor lezers. Google's algoritmen zijn ontworpen om hoogwaardige informatie te waarderen. Inhoud die niet aan deze norm voldoet, kan lager scoren.
Ten tweede is de originaliteit van je content belangrijk. Google waardeert namelijk content die uniek is. Wanneer veel andere websites dezelfde AI-tools gebruiken, kan dit vergelijkbare content opleveren. Google rankt hierdoor je content lager in originaliteit, wat je SEO-score niet ten goede komt.
Als laatste is de gebruikersinteractie van belang. Als bezoekers merken dat de content niet menselijk of niet authentiek aanvoelt en zij daardoor snel wegklikken, verhoogt dit de bounce rate. Ook dit is een factor die Google interpreteert als een teken van lage kwaliteit.
Best practices voor het gebruik van AI in contentcreatie
Dus, hoe kan je het beste omgaan met deze mogelijke problemen? AI kan enorm waardevol zijn voor je contentcreatie. Het is zonde om er geen gebruik van te maken. Door deze simpele stappen te volgen, blijft je AI-content van hoog niveau (en dus Google tevreden):
- Zorg altijd voor een menselijke review nadat je content door AI is gemaakt. Op deze manier gebruik je de AI-tools als een aanvulling op menselijke inspanning, niet als een volledige vervanging. Zo garandeer je dat de content van hoge kwaliteit en relevant is.
- Vermijd plagiaat. Zorg ervoor dat de gegenereerde content uniek is en niet simpelweg stukken van bestaande content herhaalt.
- Voeg waarde toe voor je doelgroep. Als je weinig of niets nieuws vertelt, kun je de content beter uitbreiden en aanscherpen tot dit wel het geval is.
Blogs laten schrijven door ChatGPT: slim of niet?
Terwijl de technologie achter AI snel evolueert, is het belangrijk te onthouden dat de basisprincipes van contentcreatie hetzelfde blijven. Het doel van Google en andere zoekmachines is om gebruikers de beste en meest relevante content te bieden. Als je AI-gegenereerde content deze waarde kan bieden en voldoet aan de richtlijnen, dan ben je dus slim bezig. Zoals vaak zit ook bij AI de sleutel tot succes in de manier waarop je het gebruikt.